Sunday, September 8, 2013

apa ni kawan

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

friends is everything for everybody. kannnnn? cuba bayangkan hidup tanpa kawan. suram, sepi, sedih, forever alone. siapa nk hidup macam tu? tak ada rasanya. as pun tak nak. dua riusss ni. haha. tapiiiiii, ada jugak segelintir dari kita yang tak reti nak jaga kawan. maybe dia rasa dia dah cukup jaga kawan dia. dia rasa dia dah buat macam-macam pengorbanan. tapi hakikatnya dia tak sedar yang dia sebenarnya tak buat apa-apa pun. faham tak? haha sorry lah belit-belit ayatnya.

kita selalu fikir asyik kita je yang sibuk jaga hati orang lain. asyik kita je yang kena buat macam-macam untuk orang lain. kita asyik fikir kesusahan yang kita terpaksa tanggung sebab nak jaga orang lain. tapi kita tak pernah fikir apa yang orang lain tu rasa. kita tak pernah fikir kesusahan yang dia kena tanggung untuk jaga kita. kita tak pernah hargai apa yang dia dah buat untuk diri kita. kita selalu lupa kebaikan orang lain kat kita.

apa salahnya kalau sesekali kita muhasabah diri kita sendiri. cuba fikir balik apa kebaikan yang kawan kita tu dah buat untuk kita. time kita susah, time kita minta tolong kt dia, dia tolong ke tak. jangan hipokrit. kadang-kadang, ada segelintir ni, time dia susah dia tak nak bagitahu sesiapa. dia nak simpan kesedihan tu. but then, dia ungkit balik. "time aku susah, takde siapa nak tolong aku. time senang, ramai datang kat aku." perghhhh, rasa macam nak skuad jump banyak2, haha -.-

cuba hargai kawan kita. jangan sampai satu masa nanti, takde sape nk kawan dengan kita lagi. selagi dia boleh bersabar dengan kita, selagi tu dia akan cuba berkawan dengan kita. kawan kita tu pun manusia kan. ada hati, ada perasaan. bila dah sampai tahap maksimum, maka meletuplahh gunung berapi yang memuntahkan lahar-lahar yang sangattttt panas itu haha. sanggup ke hidup sorang-sorang time susah senang? renung-renungkan lahh :)

p/s two weeks left before final exam. takutttttt ;s

♥ Don't forget to smile ♥

Sesungguhnya mencuri itu satu dosa