Monday, May 20, 2013

antara CINTA dan CITA-CITA

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

Alhamdulillah. first word from my mouth when I got an offer from UITM. but then, when I know my campus located in KUALA TERENGGANU, I was like.. speechless. perjalanan jauh sama macam MRSM dulu. lebih kurang 5 jam dan ke atas ayah cakap. hohoii, apakah. kenapa jauh sangat kena campak. and rasa macam as sorang je yang kena kat sana. budak2 maktab, sekolah lama dulu tak ada pun setakat ni yang as dengar kat terengganu. why must me?

apa hikmah di sebalik semua ni. as kena korbankan lagi tiga tahun kat negeri orang kalau as terima masuk situ. tiga tahun kott. kalau setakat melaka, johor, as tak kisah lagi. bila rasa macam rindu, boleh balik rumah. ni kalau sana, dah jadi macam kat maktab. setahun berapa kali je as balik. sedih bak hanggg. amek kau haha

sana ada airport. ok, kalau as masuk sana, as nak balik naik kapal terbang. tak kira! gedik gila kan. k, sorry -.- haha heiiii tapi macam tak nak je. ada banyak sebab kenapa as tak boleh terima belajar jauh2 ni. banyakkkk gilaaa. as mengaku as anak manja. as susah nak bawak diri kat tempat orang. as nak dekat dengan rumahhhhh T_T nak dekat dengan mama, ayah, nunu. haa

*ditempatkan khas di kampus Shah Alam
ini yang lama ke? as punya la semangat ingatkan betul la ada kat Shah Alam tu. tapi sepupu as cakap Shah Alam tak ada diploma. hmm

as takut bila as nekad pilih mana2 then as tak dapat bawa diri kat sana. akan menyesal di kemudian hari sebab nekad sangat. haishh 2 hours to go before result program under mara keluar. as mengharap yang itu je sekarang ni. harap sangatt2 :'|



♥ Don't forget to smile ♥

Friday, May 17, 2013

UPU

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

Alahamdulillah. tu je yang as mampu ucapkan. terima kasih ya Allah sebab bagi peluang ni. persoalan pasal keputusan upu ni dah terjawab dah pun. as yakin, ramai gilaaa dah cek masing2 punya permohonan kan. kalau semalam wall fb as penuh dengan wish hari guru, harini penuh dengan good news masing2. haha comelll je. as pun rasa mcm nak buat status cenggitu, uhh tp as macam segan je haha -.- tah pape kan

tahniahhh! semoga berjaya dalam bidang masing2. as nak tunggu mara dulu. uitm ni pun, tak tahu lagi dpt cawangan mana. so, still dalam mood penantian. mara tu, kalau dapat, dapat la study dekat2. KPM Beranang :) kalau tak dapat, harap2 uitm tu nnty dapat dekat2 je. kalau tak, KPTM Cheras je la jawabnya. haha. program diploma kerjasama uitm. still under uitm and program diploma yang sama which is diploma perakaunan. hahhh, as berubah angin ye. haha. I have no basic account, so I will try harder than anyone else. InsyaAllah.

♥ Don't forget to smile ♥

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

dekat wall facebook as, k ramai gila duk wish selamat hari guru dari malam semalam lagi. semua mention nama sekolah diorang dari tadika sampai laa universiti. as pun rasa macam nak buat status cenggitu. tapi macam maluuuuu haha. takpe la. cukup la kat sini. walaupun tak akan ada cikgu pun yang baca. dekat fb pun, bukan as friends denggan cikgu as sangat. cikgu sekolah menengah je ada sikit2. cikgu mrsm, tiadaaa haha. sedih kann T_T




as pun nak wish jugak cikgu2 as dari tadika sampai la cikgu2 maktab as ni.
Tadika An-Nuur (2000-2001)  SK Sri Serdang (2002-2003) SRA Mambaul Ulum (2002-2003) SK Cheras Jaya (2004-2007) KAFA Integrasi Mambaeil Ulum (2004-2007) SMK Cheras Jaya (2008-2010) MRSM Pengkalan Hulu (2011-2012)
nak sebut satu2 cikgu, memang tak la kan. banyak. terlalu banyak. tanpa cikgu2 as ni, as tak akan berjaya jadi manusia yang macam sekarang ni. haha. cikgu la yang ajar as huruf, nombor, mengaji, makan ubat pil, pidato, nasyid, uruskan program, dan lain-lain. tanpa cikgu2 ni, as tak akan ada semua ilmu tu.

and now, as merupakan guru sementara. haha. ada la dalam 6 orang budak. sekolah rendah dengan tadika semua. sorang je 4 tahun. cikgu apa? biarlah rahsia. kikikii. as dah mula faham macam mana perasaan cikgu tu masa ajar student dia. macam mana bila diorang dapat student yang susah nak faham, student yang cepat faham, student yang suka melawan, student yang bersungguh-sungguh haha. nampak tak, walaupun 6, mcm2 jenis student as jumpa. bayangkan cikgu2 kita selama ni, berapa ramai student yang dia ada. mesti lagi penat kan.

apa yang boleh bahagiakan cikgu tu, bila kita buktikan dekat dia, kita mampu jadi orang yang berjaya. bila kita boleh amalkan semua ilmu yang dia dah bagi dekat kita. bila kita sentiasa ingat dekat dia. sentiasa doakan kesejahteraan dia. dia tak akan minta apa-apa lagi dari kita. percayalah :)

S E L A M A T  H A R I  G U R U !! ^^v

p/s selamat hari guru juga pada mama. makin hari makin bertambah student mama kan :) ayah pun selamat hari guru jugaaa. terima kasih sebab paksa nurul buat latihan matematik banyak2 masa sekolah rendah dulu hihii dan2 terima kasih sebab jadi cikgu nurul dari baby sampai sekarang dan masa akan datang ♥

♥ Don't forget to smile ♥

Tuesday, May 14, 2013

L O V E 911 (반창꼬) korean movie

 assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

another movie, L O V E 911 (반창꼬). as tengok dua hari lepas dekat youtube. seronokkkkk! haha comel dan kelakar. movie ni, um rasanya tak ada la lama sangat. tapi lama la jugak haha. 19 december 2012. tahun lepas :) ok, mari baca sinopsis sama-samaaaaa


Kang-il (Go Soo) is a rescue firefighter whose wife died while he was helping someone else in an accident. Struggling with guilt for being unable to save his wife, Kang-il frantically jumps into dangers to rescue others. Mi-soo (Han Hyo Joo), a doctor at a general hospital, makes a misdiagnosis and gets sued by the patient's husband when the patient ends up slipping into a critical condition. In danger of losing her medical license, Mi-soo's lawyer advises her to convince Kang-il to testify against the patient's husband for an assault that occurred while the husband was in grief. She sets out to win Kang-il over by "dating him."
However, Kang-il is not one to fall for Mi-soo's schemes and gives her the cold shoulder. At last, Mi-soo volunteers to be a paramedic to work alongside Kang-il and get closer to him.
 
Despite the initial cat-and-dog relationship, as they struggle through the dangerous rescue sites together, they gradually fall in love. But their relationship falls apart since Kang-il cannot let go of the memories of his late wife and furthermore when he finds out the real reason why Mi-soo approached him. Kang-il is driven once again into chasing after the most dangerous rescue sites, while Mi-soo can no longer stop him. Then one day, when Kang-il gets buried under a collapsed building, Mi-soo runs after him not knowing whether he will survive.
ending? they lived happily ever after. such a great ending right? haha. berbaloi habiskan dua jam tgok movie ni. lagi2 time tengah bosan tak tahu nak buat apa kan. movie ni tak slow pun, jangan risau. rasa macam nak gelakkk je masa tengok movie ni. haha. tapi ada la jugak part yang suspens, sedih. campur2. dae bakk~!
ok, klik S I N I untuk menonton. silaa2, jangan malu2.


Han Hyo Joo


Go Soo oppa

macam nickhun kan kan kannnnn haha

p/s A Gentleman's Dignity sangat ohsemmmm! haha silakan menonton hari isnin dan selasa, jam 8.30 malam di ntv7 ;D

♥ Don't forget to smile ♥

Wednesday, May 8, 2013

A L W A Y S (오직 그대만) korean movie

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

lai laii, nak promote movie ni. tajuk dia, A L W A Y S (오직 그대만) baru je habis tengok petang tadi dekat youtube. sangat best okayy. sebab tu macam terdorong nak share. ngee~ movie ni lama dah rasanya. hujung tahun 2011 kalau tak silap. genre dia? romance kott. as pun x tahu nak letak dalam genre apa. sebab dia mcm ada lawan2. haha

movie ni mengisahkan tentang *skema haha sorang ex-boxer (cheol min) yang ada sejarah hitam and dah tutup pintu hati dia. kira macam hati kering la ni. dia kerja part time as a parking lot attendant. masa dia first day kerja tu, ada sorang perempuan (jung hwa) ni datang kat pondok dia and bagi stuffs yang selalu dia bagi dekat atuk yang selalu kerja situ sebelum ni. jung hwa tak tahu yang dia salah orang sebab dia buta. dia tak nampak. tapi lepas tu, hari2 jung hwa dtg pondok tu sebab nak tgok movie. amazing kan. walaupun buta, still ada semangat nak tgok movie. siap nangis2 lagi. haha

and lama2, bila dah spend time sama2, diorang start bersama. sampai la satu masa tu, cheol min tekad nk tolong jung hwa dapatkan penglihatan dia balik, dia start masuk boxing haram yang menggadaikan nyawa dia sendiri. cheol min buat macam tu bila jung hwa cerita macam mana dia boleh jadi buta. k, yang itu tak nak cerita. tengok sendiri kalau nak tahu. cheol min rasa bersalah gila masa tu. masa jung hwa dalam operation, cheol min dekat thailand sebab nak dapatkan duit operate tu. lepas tu, diorang tak jumpa2 dahh sampai la 2 tahun kemudian.

jung hwa tak pernah tengok cheol min tu, tapi dia still sayang gila and setia dekat cheol min. kira macam cinta agung la lebih kurang. hee

ni sinopsis as curi dari wikipedia :)
Cheol-min, a man with a dark, mysterious past, gets hired at a part-time night job as a parking lot attendant. He sits in the tiny pay booth in the parking lot and stares at the small television. A woman named Jung-hwa walks into the booth. She offers something to Cheol-min and sits next to him. Cheol-min realizes the woman is blind and she is confusing him for the parking attendant who worked there previously. 
Nevertheless, the woman comes back on another night to watch the same television drama. She constantly asks Cheol-min questions on what is happening on the television screen. Cheol-min starts becoming attached to the woman. Their past is tied by a life-altering incident. 
One day, Cheol-min accompanies Jung-hwa to a musical. Afterwards they have dinner together. Jung-hwa asks about Cheol-min's past. Cheol-min ruthlessly berates Jung-hwa for asking about his past. Their relationship becomes strained.Several days later when Jung-hwa's boss follows her home and tries to sexually assault her, Cheol-min busts through the door. He beats up Jung-hwa's boss savagely and attempts to comfort Jung-hwa. They move in together and start to live as a couple. But can their happiness last? 
silalahh menonton movie ini. klik S I N I. tak pun klik je mana2 gambar dalam post ni. semua akan terus bawa anda terbang ke movie tersebut. kekekee
HERO YANG HOT haha ^^V
so ji sub

HEROIN ;D
han hyo joo


rasa macam pernah tengok tak actress ni? siapa tengok RUNNINGMAN? haaaaa tadaaaaaaa



♥ Don't forget to smile ♥

Tuesday, May 7, 2013

Hidden Meaning

assalamualaikum
annyeonghaseyo, meyyda imnida

just want to share something interesting here. satu gambar yang mempunyai makna yang sangat mendalam. orang yang banyak berfikir je rasanya boleh menafsirkan gambar2 ni dengan betul2 tafsiran yang sangat bermakna, krik krikk, ayat apa tu -.- as sertakan sekali pendapat orang2 yang cuba menerangkan gambar ni. as amek apa yang as rasa terbaik aje ;) okay, let's check it out.

dia boleh keluar dari kegelapan dan tempat yang berada sekarang. tapi dia bertindak kurang bijak dengan mengendahkan peluang yang ada tu.

bagi yang mengamalkan freemason *kalau tak tahu boleh google mereka percaya akan ada kewujudan dajal yang akan membantu mereka suatu masa nanti sebab tiang tu merupakan lambang kepercayaan mereka.

lagi satu pendapat tentang gambar ni, tiang tu hidung pinoccio yang menunjukkan penipuan yang sedang dilakukan oleh kerajaan yang mentadbir sebab bangunan belakang tu dikaitkan dengan bangunan pemerintah kerajaan.

orang2 kaya akan terus hidup dalam kesenangan dan kemewahan sedangkan orang miskin perlu bekerja keras setiap hari untuk menampung hidup mereka.

fakta yang direka-reka oleh orang2 barat akan mempengaruhi seluruh manusia yang mahu mengenali ilmu. jadi mereka memutarkan fakta untuk menunjukkan bahawa negara lebih hebat dan bijak. sedangkan ilmu yang dikeluarkan adalah dari para ilmuan islam.

mereka boleh mereka-reka cerita dan juga merancang agenda dan misi yang mahu mereka kecapi. sebagai contoh, peristiwa 11 september. itu adalah rekaan mereka semata-mata ingin penduduk dunia menyalah anggap orang islam sebagai terrorist.

orang bawahan akan dikerah bekerja oleh oran atasan mereka..

merupakan antara unsur pengkhianatan.

orang bawahan tidak layak bermain dengan orang atasan. orang bawahan hanya layak sebagai orang suruhan mereka.

mereka mahu mengawal dan menakluk dunia. impian mereka adalah untuk memerintah dunia mengikut cara mereka sendiri.

orang miskin perlu bekerja keras untuk memberi faedah kepada mereka sedangkan mereka yang duduk di dalam rumah itu bersenang-lenang. orang bawahan memberi kekayaan kepada orang atasan sedangkan orang bawahan itu yang bersusah-payah.

dalam diam, mereka mahukan kehancuran terhadap sesuatu bangsa tersebut. mereka menggunakan cara yang paling halus sama ada secara sedar ataupun tidak.

sumber : S I N I

interesting kan? setiap orang ada pandangan sendiri tentang gambar2 ni. as pun ada pandangan as sendiri. pendapat yang as tulis kt atas tu, bukan dari as taw. dari komen2 yg orang lain bagi :) ada yang sama dengan pendapat as,ada yang tak. ada yang as tak tahu nak komen apa pun. haha as tak mempunyai pemikiran yang sesuai lagi untuk tafsirkan gambar2 ni. jawapan yang sebenar, as sendiri tak tahu. yang pasti, orang yang hasilkan gambar2 ni, ada makna yang tersurat dan tersirat yang dia nak sampaikan. and dia sangat genius!

♥ Don't forget to smile ♥

Sesungguhnya mencuri itu satu dosa